• +31 6 51 67 83 00
  • info@midzomermarathon.nl

Reactie Stentor

Reactie Stentor

694.webp

PREMIUM

Dennis Licht (links) gebruikte zijn eerste deelname aan de Midzomermarathon als trainingssessie om ‘pupil’ Edward Molenaar uit Gouda te coachen. © Maarten Sprangh

Records, snelle tijden en veel afzien tijdens de Midzomermarathon in Apeldoorn

Ruim 500 atleten deden zaterdag mee aan de vierde editie van de Midzomermarathon. Hoewel dat er minder waren dan de laatste keer – in 2018, toen de 1300 werd aangetikt – was het fanatisme er in het Orderbos in Apeldoorn niet minder om.

Jos Mulder 03-07-22, 14:24

De doelstellingen van de deelnemers aan de vijf afstanden liepen soms compleet uiteen, al gold dat niet voor de omstandigheden. ‘Een mooi maar zwaar parcours, verraderlijke hoogteverschillen en wat was het warm’, waren zaterdagavond de meest gehoorde opmerkingen toen direct na de finish de medaille was omgehangen en de transponder van de schoen was geknipt. 

Deelnemers konden, na drie gedwongen rustjaren, kiezen uit vijf afstanden. Het bracht daarmee voor iedereen wat wils. De atleten hadden dan ook zo hun eigen redenen om voor een bepaalde afstand te kiezen.

Extra prikkel

Voormalig topatleet Gert-Jan Liefers (43) koos voor de 14 kilometer. De 7,5 was toch te kort. Liefers: ,,Ik ben aan het trainen voor de triatlon en gebruik dit als extra prikkel. Naast het zwemmen en het fietsen moet ik het lopen toch een beetje bijhouden hè.”

De voormalig topper op de middenafstand kon het tijdens het lopen toch niet laten en noteerde en passant met 49,37 minuten meteen de snelste tijd. Gevolg: na afloop moest hij nog even wachten op de prijsuitreiking.

Quote

Het parcours was goed uitgezet, de omgeving mooi en onderweg prima drinkpos­ten. Ons plan is helemaal gelukt

Dennis Licht, Deelnemer 28 kilometer

Ook een andere voormalige topatleet, Dennis Licht, had zo zijn redenen om juist voor deze wedstrijd te kiezen. Samen met zijn pupil Edward Molenaar uit Gouda liep Licht de 28 kilometer. ,,Dit is puur een trainingswedstrijd voor ons”, zegt de atleet uit Beekbergen. ,,Een mooie ronde voor Edward waarin ik hem lekker kon coachen. Het parcours was goed uitgezet, de omgeving was mooi en onderweg waren prima drinkposten. Ons plan is geslaagd.” 

Licht nam voor het eerst deel aan de zomerse editie van de Apeldoornse marathon. Met een tijd van 2.02,20 minuten legde hij beslag op plaats vijf. De mannen moesten winnaar Gijs Remmers uit Wapenveld laten voorgaan; hij legde de 28 zware kilometers met 1.55,30 net binnen de twee uur af.

Marathon

Op de langste afstand speelde de hoge temperatuur veel deelnemers parten. Voor winnaar Bart Janssen was het lopen het zwaarst. Met 2.48,27 bleef hij toch ruim twee minuten onder het parcoursrecord van 2018. ,,Gelukkig mocht mijn zoon meefietsen, want anders is het niet te doen”, zegt de man uit Wijchen. 

Nummer twee Gerwin de Groot uit Ermelo kon zijn geluk niet op. Trainend voor een trailrun – medio augustus – zette hij in Apeldoorn zijn tweede tijd ooit neer. ,,Ik wist niet dat het erin zat en mooi dat het ook nog eens genoeg is voor het podium. Het geeft vertrouwen voor de trailrun.”

694_1.webp

Gerwin de Groot uit Ermelo finishte als tweede op de marathon en bleef met 2.58.13 min. net onder de drie uur © Maarten Sprangh

Quote

Ik wist niet dat het erin zat en mooi dat het ook nog eens genoeg is voor het podium

Gerwin de Groot, Ermelo, Nummer twee op de marathon

New York

Dat iedereen zo zijn eigen reden had om mee te lopen, bleek ook bij Olaf van Velde en partner Liza Bruggeling. Beide Apeldoorners gingen gezamenlijk van start, maar wisten vooraf al dat hun wegen zich spoedig zouden scheiden. Van Velde liep namelijk de langste afstand, waar de 28 kilometer voor Bruggeling al mooi genoeg was.

,,Het was erg zwaar. Ik vond het zelfs zwaarder dan in Rotterdam. Niet alleen door de warmte, ook door het glooiende parcours”, gaf Bruggeling toe toen ze na bijna drie uur rennen aardig snel weer op adem was gekomen.

694_2.webp

Olaf van Velde tijdens de marathon in Apeldoorn. In november hoopt hij aan de start te staan in New York, na een voor hem geslaagde loting. © Maarten Sprangh

Op partner Olaf van Velde moest ze vervolgens nog een klein uurtje wachten. Die had zichzelf tot doel gesteld om onder de vier uur te blijven. In die missie slaagde hij. ,,Een prima tijd voor hem hoor”, vond Bruggeling, terwijl Van Velde nog even aan het bijkomen was. ,,Olaf is piloot en kan heel vaak gewoon niet trainen. Ik ben daarin veel regelmatiger, maar hij loopt dit soort wedstrijden gewoon op karakter uit en dat vind ik knap.”

Het hogere doel ligt echter ook voor dit stelletje echter ergens anders, namelijk begin november aan de andere kant van de oceaan. ,,Klopt. Olaf gaat deelnemen aan de marathon van New York. Helaas mag ik hem dan alleen maar aanmoedigen, want ik viel bij de loting voor de startbewijzen niet in de prijzen.”

Jos Mulder 03-07-22, 14:24

Met dank aan de https://www.destentor.nl

runningpromotion